Dari Lensa CM

Fotografi Itu Duniaku

Sinar Rembulan



Malam tadi sewaktu duduk di balkoni melayan angin malam saya terperasan bulan mengambang yg sangat bulat dan cerah dan hanya dikelilingi awan nipis. Bergegas saya masuk ke dalam mengambil kamera dan mendirikan tripod utk mengabadikan gambar bulan tersebut sebab kalau lambat pasti awan berat akan mula berarak dan melitupi sinaran tersebut. Snap yg pertama gambar tak menjadi dan bulan jadi kembang dgn cahaya pecah disekelilingnya. Maklumlah, ini kali pertama shoot gambar bulan cerah hehe. Waktu tu saya guna ApertureValue Mode dgn ISO100 dan set aperture yg paling kecil iaitu F40 dan saya gunakan metering 'Center-weighted'. Lepas tu saya tukar aperture besarkan sedikit guna common F-stop iaitu F8 dan tukar metering ke Spot', barulah gambar menjadi. Dapat shoot lebih kurang 6 shots, awan dah mula masuk tutup bulan. Nasib baiklah saya sempat shoot Sinar Rembulan saya hehe.




2 comments:

zan-xray said...

cantik dan kemas gambar bulan ni. sebelum ni ada juga ambil tapi tak berapa elok.
cuba nak memahami tip yang anda beri tu, ada yg tidak difahami, tapi tak mengapa akan bertanya pada rakan.
info yang berguna tu untuk ambil gambar bulan

oh daNia said...

cantiknya ...

seyes ...rasa nak pegang bulan tu

Followers

My Vintage Collections



1 - Canon EOS 50
2 - Canon EOS 5
3 - Canon AV-1
4 - Canon AE-1
5 - Canon Canonet 28
6 - Rolleicord
7 - Kiev 88
8 - Zenit TTL
9 - Olympus Pen EE-3 (2 units)
10 - Nikon EM
11 - Agfa Super Silette-L
12 - Halina Paulette
13 - Rollei 35 LED
14 - Kodak Retinette 1A
15 - Agfa Isoflash - Rapid C
16 - Balda Baldinette
17 - Certotix 6x9 Folding
18 - Nikon FG
19 - Minolta SRT 100X
20 - Asahi Pentax
21 - Yashica FX-3
22 - Minolta Hi-Matic F
23 - Samoca LE-11
24 - Canon Canonet (1st Version)
25 - Konica EE-Matic
26 - Halina Simplette
27 - Bencini Comet S
28 - Halina 35X (2 units)
29 - Yashica Minister III
30 - Halina 35X Super (2 units)
31 - Bell & Howell/Canonet 19
32 - Bencini Comet II
33 - Arrow Mini Spy
34 - Minetta Mini Spy
35 - Rollei 35B
36 - Practica Super TL
37 - Olympus OM10
38 - Halina 3000
39 - Rival 35

Accessories:
1 - Gossen Super Pilot Light Meter
2 - Agfa Lucimeter S - Camera Lightmeter
3 - Canon Canolite D Flash Strobe 35mm
4 - Rollei E15 Auto Flash Head Unit 35mm
5 - Agfa "Agfalux" Bakelite Photo Flash 35mm
6 - Hunter Standard II Electronic Flash Unit
7 - Canon Flash Unit J-2
8 - Duo Luse Folding Flash Gun
9 - Starblitz 160A Flash Gun
10 - Agfa ISI-Blitz Flash Unit (2 units)
11 - Canon Flash Unit J-3 (2 units)
12 - Gossen Sixtomat Exposure Meter
13 - Gossen Sixon Exposure Meter
14 - Etalon Automat-A Exposure Meter
15 - 3 units of Vintage Camera Self-Timer
16 - Kobold Z1 Flash Unit
17 - Watameter Rangefinder
18 - Hanimex PR-55 Exposure Meter

Talk Corner




ShoutMix