Dari Lensa CM

Fotografi Itu Duniaku

Selamat Datang Orang Baru!



Setelah berhari-hari tak lena tidur malam, buah hati yg saya tunggu-tunggu akhirnya sampai juga ke riba. Alahai, macam bebudak dapat permainan baru je lagaknya saya ni. Al maklum sajalah.. cuma orang 'gila kamera' macam saya je yg paham perasaan macam saya ni hehe. Ini pun kira dah kurang sikit ni. Dulu masa muda remaja, kalau dapat kamera cenggini, mau tidur pun saya kepit kat sebelah saya hehe.

Buah hati yg baru ni agak besar bila dibanding dgn DSLR yg lama tu, macam bapak dgn anak. Bila diangkat dan digenggam pun rasa solid sangat-sangat. Tak macam EOS 1000D yg dulu. Mana taknya, 1000D tu bodynya plastic, yg EOS 40D ni pulak bodynya guna magnesium alloy. Tu yg berat cam bata je tu. Bila dah attach dgn battery grip dan lens, beratnya dah jadi 2kg. Alahai, alamat lenguhlah lengan saya kalau shoot lama-lama nanti. Tapi.. itu pun kalau ada masa nak berekspresi dgn gear baru ni. Kalau dok busy memanjang, maknanya bertapa kat dalam dry cabinet ajelah buah hati baru saya ni hehe.






P/S - Mahal sungguh nak menyara hobi fotografi ni, tapi dah minat saya ke situ, nak buat macamana.. ye tak :)

5 comments:

QiWii said...

hi!!!
i know it must be very enjoying to have a new camera, hehe.
so where did u buy this 40d?
how much?

i'm still looking to buy one for myself.....and oso, i'll be upgrading from 1000d oso.

zainalalieff said...

warghh power power. My likey. haha.

Che Mat said...

CM to QiWii:
yeah.. it's a true excitement. But I suggest that you go for 50D or 7D if you are willing to spend more :)

CM to zainalalieff:
Get yrself one also ok :)

zan-xray said...

berapa harga tempat simpan kamera tu.
yang sy tahun fungsi dia untuk mengelakkan kulat. atau ada lagi kegunaannya?
selamat maju jaya dengan kamera baru anda.

Che Mat said...

CM to zan-xray:

betullah tu, kegunaannya utk elakkan fungus pada lens. saiz drybox yg saya guna tu regenya bawah 300.

Followers

My Vintage Collections



1 - Canon EOS 50
2 - Canon EOS 5
3 - Canon AV-1
4 - Canon AE-1
5 - Canon Canonet 28
6 - Rolleicord
7 - Kiev 88
8 - Zenit TTL
9 - Olympus Pen EE-3 (2 units)
10 - Nikon EM
11 - Agfa Super Silette-L
12 - Halina Paulette
13 - Rollei 35 LED
14 - Kodak Retinette 1A
15 - Agfa Isoflash - Rapid C
16 - Balda Baldinette
17 - Certotix 6x9 Folding
18 - Nikon FG
19 - Minolta SRT 100X
20 - Asahi Pentax
21 - Yashica FX-3
22 - Minolta Hi-Matic F
23 - Samoca LE-11
24 - Canon Canonet (1st Version)
25 - Konica EE-Matic
26 - Halina Simplette
27 - Bencini Comet S
28 - Halina 35X (2 units)
29 - Yashica Minister III
30 - Halina 35X Super (2 units)
31 - Bell & Howell/Canonet 19
32 - Bencini Comet II
33 - Arrow Mini Spy
34 - Minetta Mini Spy
35 - Rollei 35B
36 - Practica Super TL
37 - Olympus OM10
38 - Halina 3000
39 - Rival 35

Accessories:
1 - Gossen Super Pilot Light Meter
2 - Agfa Lucimeter S - Camera Lightmeter
3 - Canon Canolite D Flash Strobe 35mm
4 - Rollei E15 Auto Flash Head Unit 35mm
5 - Agfa "Agfalux" Bakelite Photo Flash 35mm
6 - Hunter Standard II Electronic Flash Unit
7 - Canon Flash Unit J-2
8 - Duo Luse Folding Flash Gun
9 - Starblitz 160A Flash Gun
10 - Agfa ISI-Blitz Flash Unit (2 units)
11 - Canon Flash Unit J-3 (2 units)
12 - Gossen Sixtomat Exposure Meter
13 - Gossen Sixon Exposure Meter
14 - Etalon Automat-A Exposure Meter
15 - 3 units of Vintage Camera Self-Timer
16 - Kobold Z1 Flash Unit
17 - Watameter Rangefinder
18 - Hanimex PR-55 Exposure Meter

Talk Corner




ShoutMix