Dari Lensa CM

Fotografi Itu Duniaku

Selamat Pengantin Baru buat Ika & Amy




Ini entri sempena 'sumbangan' saya pada anak saudara isteri saya yg melangsungkan perkahwinannya pada hari Sabtu yg lepas di Pontian, Johor. Tak sangka pulak selepas lebih 5 tahun saya bersara dari wedding photo job, kakak ipar saya tu tiba-tiba membuka mulut bertanya kalau-kalau saya boleh mengambil gambar kahwin anak perempuan tunggal beliau. Sebenarnya saya agak keberatan sedikit tapi bila beliau bersungguh-sungguh menyuarakan hasrat tersebut kerana tiada peruntukan utk wedding photog, tak sampai hati pula saya hendak menolaknya. Soalan pertama yg di ajukan kepada saya sebaik saya tiba adalah "ada bawak kamera tak Mat?" hehe.. sabar ajelah. Saya tiba setelah majlis nikah tamat, dan hati saya sedikit terkilan bila saya dapat tahu tiada jurugambar yg merakamkan majlis nikah tersebut. Majlis perkahwinan tersebut dibuat dengan sangat sederhana dengan undangan tetamu yg kecil yg terdiri daripada kawan2 rapat kepada ayah pengantin dan keluarga terdekat kepada ibu dan ayah pengantin perempuan sahaja.Oleh kerana keadaan rumah yg agak sempit, saya pada mulanya bercadang nak bawa pengantin keluar ke kawasan berdekatan utk membuat outdoor shoot selepas majlis selesai tapi nasib tidak menyebelahi kami disebabkan hujan mulai turun. Tiada rezeki utk berposing shoot di luar, saya sekadar dapat berpuas hati dengan memetik beberapa shot di atas pelamin saja.














2 comments:

sishoney said...

salam.

wah.best.best.otai2 wedding photoq dah bukak kemera.bestnya tgk shoot guna 40d ni.nak tanya ek.masa bro beli kat kedai reganya berapa?

Che Mat said...

salam sishoney,

CM beli sekali dgn grip RM3.6k

Followers

My Vintage Collections



1 - Canon EOS 50
2 - Canon EOS 5
3 - Canon AV-1
4 - Canon AE-1
5 - Canon Canonet 28
6 - Rolleicord
7 - Kiev 88
8 - Zenit TTL
9 - Olympus Pen EE-3 (2 units)
10 - Nikon EM
11 - Agfa Super Silette-L
12 - Halina Paulette
13 - Rollei 35 LED
14 - Kodak Retinette 1A
15 - Agfa Isoflash - Rapid C
16 - Balda Baldinette
17 - Certotix 6x9 Folding
18 - Nikon FG
19 - Minolta SRT 100X
20 - Asahi Pentax
21 - Yashica FX-3
22 - Minolta Hi-Matic F
23 - Samoca LE-11
24 - Canon Canonet (1st Version)
25 - Konica EE-Matic
26 - Halina Simplette
27 - Bencini Comet S
28 - Halina 35X (2 units)
29 - Yashica Minister III
30 - Halina 35X Super (2 units)
31 - Bell & Howell/Canonet 19
32 - Bencini Comet II
33 - Arrow Mini Spy
34 - Minetta Mini Spy
35 - Rollei 35B
36 - Practica Super TL
37 - Olympus OM10
38 - Halina 3000
39 - Rival 35

Accessories:
1 - Gossen Super Pilot Light Meter
2 - Agfa Lucimeter S - Camera Lightmeter
3 - Canon Canolite D Flash Strobe 35mm
4 - Rollei E15 Auto Flash Head Unit 35mm
5 - Agfa "Agfalux" Bakelite Photo Flash 35mm
6 - Hunter Standard II Electronic Flash Unit
7 - Canon Flash Unit J-2
8 - Duo Luse Folding Flash Gun
9 - Starblitz 160A Flash Gun
10 - Agfa ISI-Blitz Flash Unit (2 units)
11 - Canon Flash Unit J-3 (2 units)
12 - Gossen Sixtomat Exposure Meter
13 - Gossen Sixon Exposure Meter
14 - Etalon Automat-A Exposure Meter
15 - 3 units of Vintage Camera Self-Timer
16 - Kobold Z1 Flash Unit
17 - Watameter Rangefinder
18 - Hanimex PR-55 Exposure Meter

Talk Corner




ShoutMix