Dari Lensa CM

Fotografi Itu Duniaku

Light Rays

Saya sangat tertarik melihat gambar yg menampakkan garisan sulur cahaya. Contohnya seperti gambar pokok-pokok didalam hutan dimana cahaya matahari yg cerah diatasnya akan menampakkan garisan cahaya menembusi dedaunan dari pokok-pokok tersebut hingga ke lantai hutan. Saya sangat menyukai teknik tersebut dan saya jadi sangat teruja bila saya masuk ke website dua orang photographers iaitu Agah Permadi dan Rarindra Prakarsa. Banyak dari foto-foto mereka yg menampakkan teknik tersebut. Saya sangka pada mulanya yg teknik tersebut hanya dapat dihasilkan menggunakan setting-setting tertentu pada kamera dan dalam keadaan tertentu saja semasa kita menangkap gambar tersebut. Rupanya sangkaan saya itu tidaklah 100% tepat. Oleh kerana hari ini saya tak buat apa-apa jadi saya duduk mengadap laptop dan cuba utk menghasilkan gambar seperti itu menggunakan teknik Photoshop dan ternyata saya berjaya mendapatkan hasil tersebut dalam gambar saya. Hasilnya sangat mengujakan saya dan pastinya saya akan cuba mengaplikasikannya pada foto2 saya yg sesuai pada masa akan datang.

Foto setelah diedit


Foto asal

5 comments:

hashlina said...

cantiklah...proses pun memang hebat. saya pernah buat dgn teknik LR ala2 Raindra tapi tak secantik yg saudara buat. tutorial pun saya tak tau sgt, saya cuma buat ikut suka aje dgn menggunakan LadyVictoire Light Effects brush.. :)

sishoney said...

salam bro...

sis juga sgt2 kagum dan addicted dgn hasil2 dari agah permadi n rarindra.lebih teruja pernah rarindra balas email dari sis :)

perhhhhh.mamtap la bro hasil kat atas ni.sis xpernah pandai buat.maybe bro leh buat tutorial pasni :)

salam merdaka n ramadhan

Che Mat said...

Lina / Sis Honey,

Ini sesuatu yg masih baru bagi saya.. masih lagi mencuba dan belajar. Hopefully saya dapat memperbaikinya lagi sedikit masa nanti. Bila dah pandai nanti saya akan buat tutorial kat sini ya :)

Saufwan said...

berharap sgt abg CM dapat uat tutorial ttg ray of light nih..tq,sharing is caring =)

Saufwan said...

selamt hari raya

Followers

My Vintage Collections



1 - Canon EOS 50
2 - Canon EOS 5
3 - Canon AV-1
4 - Canon AE-1
5 - Canon Canonet 28
6 - Rolleicord
7 - Kiev 88
8 - Zenit TTL
9 - Olympus Pen EE-3 (2 units)
10 - Nikon EM
11 - Agfa Super Silette-L
12 - Halina Paulette
13 - Rollei 35 LED
14 - Kodak Retinette 1A
15 - Agfa Isoflash - Rapid C
16 - Balda Baldinette
17 - Certotix 6x9 Folding
18 - Nikon FG
19 - Minolta SRT 100X
20 - Asahi Pentax
21 - Yashica FX-3
22 - Minolta Hi-Matic F
23 - Samoca LE-11
24 - Canon Canonet (1st Version)
25 - Konica EE-Matic
26 - Halina Simplette
27 - Bencini Comet S
28 - Halina 35X (2 units)
29 - Yashica Minister III
30 - Halina 35X Super (2 units)
31 - Bell & Howell/Canonet 19
32 - Bencini Comet II
33 - Arrow Mini Spy
34 - Minetta Mini Spy
35 - Rollei 35B
36 - Practica Super TL
37 - Olympus OM10
38 - Halina 3000
39 - Rival 35

Accessories:
1 - Gossen Super Pilot Light Meter
2 - Agfa Lucimeter S - Camera Lightmeter
3 - Canon Canolite D Flash Strobe 35mm
4 - Rollei E15 Auto Flash Head Unit 35mm
5 - Agfa "Agfalux" Bakelite Photo Flash 35mm
6 - Hunter Standard II Electronic Flash Unit
7 - Canon Flash Unit J-2
8 - Duo Luse Folding Flash Gun
9 - Starblitz 160A Flash Gun
10 - Agfa ISI-Blitz Flash Unit (2 units)
11 - Canon Flash Unit J-3 (2 units)
12 - Gossen Sixtomat Exposure Meter
13 - Gossen Sixon Exposure Meter
14 - Etalon Automat-A Exposure Meter
15 - 3 units of Vintage Camera Self-Timer
16 - Kobold Z1 Flash Unit
17 - Watameter Rangefinder
18 - Hanimex PR-55 Exposure Meter

Talk Corner




ShoutMix