Dari Lensa CM

Fotografi Itu Duniaku

Cactus in Rim Lights

Saya tak bekerja hari ni sebab dapat cuti ganti disebabkan saya terpaksa bekerja hari Sabtu yg lepas. Mula-mula saya ingat nak claim elaun tapi lepas tu saya saja bukak mulut tanya kat big boss kalau saya tak nak claim boleh tak ganti dgn 1 hari cuti. Surprisingly dia kata no problem hehe. Tu yg saya bangun lambat sikit hari ni. Lepas mandi je matahari dah meninggi dan ternampak pulak pokok kaktus mini saya kat balkoni dipanah terik mentari pagi. Tu yg tergatal tangan nak shoot. Dah 2 minggu kamera saya terperap dalam Dry Cabinet jer sebab takde masa nak berekspresi dgn foto. Tapi hasilnya kurang memuaskan sebab cahaya dah terlalu keras dan lens saya pula tidak dipasang polarizer filter. Apapun, lepaslah gian saya sekejap nak menembak hehe.

Image Hosted by FileHive.com

Image Hosted by FileHive.com

Image Hosted by FileHive.com


7 comments:

AKO said...

cactus tu kena tgk betul2.. lain tgk sket erkk dah len mcm lak pemikiran ku ini opssss laarikkkkkkk :p pstt tapi kita dulu kan mmg suker cactus...

Sis-Lin said...

amboii ret..fikir otak kuning,cuba cam aku ni,otak pepel,bersih suci murni...
tp bila2 di perati,dok tercacak bende alah tu yg CM amik gambar ek....apa yg tersirat dan tersurat tuh...opssss dh larik topik eh...hahahahah

Kasawari said...

aku ingat aku sorang jer fikir mcm si ret dan si lin ni.. hishhh mengong ler dia org ni kan bro.. takder seni langsung tgk gambo2 ni.. tapi semacam jer kaktus ni.. macam iklan kat kedai gunting ari tu jer.. wa ka ka

Kasawari said...

bro.. kasi pop up windows ler komen ni.. hu hu.. senang sikit..

sishoney said...

salam bro,

wah.sudah mula berkpresi .best.sis jarang amik macro bro.maybe bro leh ajarkan sis n bagi sis tips terbaik kan.well...guna lens apa ek :)

Che Mat said...

Ako, Lin, Kasawari.. wavelength pemikiran korang ni senada jer pikirkan menda alah tu yer.. bahaya tu weh.. hehehe

Che Mat said...

Sishoney, actually CM minat juga shoot makro tapi trial and error jer sebab dulu CM amik course potraiture and indoor shooting.. CM guna Lens Sigma utk shot nie. Hati tgh gatal nak membeli L lens.. huhuhu (pujuk hati supaya tunggu dulu sebab jarang2 ada masa nak menembak pun)

Followers

My Vintage Collections



1 - Canon EOS 50
2 - Canon EOS 5
3 - Canon AV-1
4 - Canon AE-1
5 - Canon Canonet 28
6 - Rolleicord
7 - Kiev 88
8 - Zenit TTL
9 - Olympus Pen EE-3 (2 units)
10 - Nikon EM
11 - Agfa Super Silette-L
12 - Halina Paulette
13 - Rollei 35 LED
14 - Kodak Retinette 1A
15 - Agfa Isoflash - Rapid C
16 - Balda Baldinette
17 - Certotix 6x9 Folding
18 - Nikon FG
19 - Minolta SRT 100X
20 - Asahi Pentax
21 - Yashica FX-3
22 - Minolta Hi-Matic F
23 - Samoca LE-11
24 - Canon Canonet (1st Version)
25 - Konica EE-Matic
26 - Halina Simplette
27 - Bencini Comet S
28 - Halina 35X (2 units)
29 - Yashica Minister III
30 - Halina 35X Super (2 units)
31 - Bell & Howell/Canonet 19
32 - Bencini Comet II
33 - Arrow Mini Spy
34 - Minetta Mini Spy
35 - Rollei 35B
36 - Practica Super TL
37 - Olympus OM10
38 - Halina 3000
39 - Rival 35

Accessories:
1 - Gossen Super Pilot Light Meter
2 - Agfa Lucimeter S - Camera Lightmeter
3 - Canon Canolite D Flash Strobe 35mm
4 - Rollei E15 Auto Flash Head Unit 35mm
5 - Agfa "Agfalux" Bakelite Photo Flash 35mm
6 - Hunter Standard II Electronic Flash Unit
7 - Canon Flash Unit J-2
8 - Duo Luse Folding Flash Gun
9 - Starblitz 160A Flash Gun
10 - Agfa ISI-Blitz Flash Unit (2 units)
11 - Canon Flash Unit J-3 (2 units)
12 - Gossen Sixtomat Exposure Meter
13 - Gossen Sixon Exposure Meter
14 - Etalon Automat-A Exposure Meter
15 - 3 units of Vintage Camera Self-Timer
16 - Kobold Z1 Flash Unit
17 - Watameter Rangefinder
18 - Hanimex PR-55 Exposure Meter

Talk Corner




ShoutMix